18 Kasım 2014 Salı

Aşûre Misss...

Malum aşûre ayındayız...Allah kabul eder inşallah ...



Aşure için gereken malzemeler:

  • Yarım kg. buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 150 gr kuru kayısı,ufak ufak doğranmış
  • 50 gr. kuş üzümü
  • 150 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
  • 1 kg. +1 su bardağı toz şeker
  • Karanfil (5-6 tane karanfili cezvede kaynatıp piştikten sonra karıştırıyoruz). 
  • Hazırlama:
  • Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar iyi su ile doldurun ve bir taşım kaynatın
  • Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.
  • 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2 saat) kaynatın
  • Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
  • Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
  • Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.Soguyunca koyulaşıyor o yüzden çok koyu yapmayın...
  • 20 dakika sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin. 
  • Afiyet şeker olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder